Bilgisayar yazılımları oluşturmak için kullanılan matematiksel dile, kodlama denir. Bulunduğumuz çağda önemi her geçen gün artan kodlamanın, makineler için programlar üretmek, yapay zeka ya da veri tabanı uygulamaları oluşturmak, web sitesi yapmak gibi çağımızın bilgi ve iletişim teknolojilerini yönlendiren alanların temeli olarak öne çıkmaktadır.
Hayatın her alanında söz sahibi olan teknoloji için üretilen yazılımları ortaya çıkaran yüzlerce kodlama dilinden bahsetmek mümkün. Programlama dillerini öğrenebilmek içinse ; eğitimlerimizde yer alan temel kodlama bilgisinden geçiyor. Programlama dillerini kullanma becerisi için gerekli olan temel mantığı öğrenmenin ilk aşaması temel kodla eğitiminden geçmektedir..
Yaşadığımız yüzyılda çocuklarımızın etrafındaki bilgisayar ve elektronik makinelerle nasıl bağ kuracaklarını, onlar karşısında ne yapmaları gerektiğini ve bunun sonucunda nasıl daha verimli zaman geçireceklerini öğrendikleri sistemleri kodlama ile çocuklarımıza kazandırabilmekteyiz.
Bu çağda internetin hızlı gelişimi ve teknolojinin olanakları ile hayat kalitemiz etkilenmekte, öngöremediğimiz, hayal bile edemeyeceğimiz meslek dalları oluşmaktadır. Yeni teknolojiler, internet fırsatları, sanal gerçeklik hayatımıza hızla yön vermekte ve hayatımızı değiştirmektedir.
Problem çözebilme, tasarım odaklı düşünme, eleştirel düşünme gibi önemli becerilerin öneminin farkına varılmasıyla beraber eğitim sistemlerinde farklı yollar denenmeye başlamıştır. Bu yollardan biri olan kodlama eğitimi çocuklara karşılaştıkları problem ya da durumlarla ilgili farklı düşünce yolları üretebilme, alternatif yollar deneyebilme, bu yollar karşısında problem çözebilme, ilişki kurabilme gibi yetiler kazandırmaktadır.
Programlamayı öğrenmeye başlayan bir çocuk, bir makinenin ya da sistemin işleyişini daha kolay ve hızlı kavrayabilmekte ve farklı yollar denerken makinelerin çalışma mantığını anlayarak farklı çözümler üretebilmektedir.
Kodlama ile çocuklar;
- Bilgisayarla üretim yapmayı ve kendilerini ifade etmeyi, problemleri çözmeyi ve projeler tasarlamayı öğrenirler,
- Akademik başarı için temel oluşturan sıralama becerileri geliştirirler,
- Matematik ve dili, anlamlı ve motive edici bir bağlamda kullanırlar.